Zwerven, doe jij dit weleens?

 

Gewoon naar buiten gaan. De natuur in, of de stad. Gewoon gaan wandelen. Zonder doel, zonder plan. Paden of straten inslaan gewoon omdat je nieuwsgierig bent. De tijd nemen om onderweg iets moois beter te bekijken of een foto te nemen. Je dagelijkse leven loslaten en je overgeven aan wat je zintuigen je allemaal laten beleven.

De kracht van het zwerven ervaren. 

Wij hebben de afgelopen jaren de kracht van het zwerven in de natuur ten diepste ervaren. In het buitenland maar ook gewoon thuis in Nederland. We ontdekten dat we door deze tochten veel meer helderheid ervaren. Er verandert niks in de omstandigheden om je heen in eerste instantie. Wat er wel verandert is wat er gebeurt in je hoofd en in je lijf. 

In onze ervaring kun je juist door het zwerven in de natuur veel makkelijker afstand nemen van bepaalde situaties in je dagelijks leven. Door deze afstand blijkt alles vaak lang niet zo erg als je denkt. Zwerven geeft je helderheid en ruimte in je hoofd. Door de ruimte van de natuur op te zoeken kom je eigenlijk in contact met je ruimte in jezelf. En daar hoef je helemaal geen rare dingen voor te doen. 

Trailmagic 

Heb je die ruimte gevonden dan sta je meer open voor de omstandigheden op je pad. Dit verschijnsel wordt ook wel trailmagic genoemd. Van die momenten dat er net op het juiste moment iets of iemand verschijnt om je ergens mee te helpen. Of iemand die iets tegen je zegt, wat precies aansluit bij waar je zit. Of dat je oog ergens op valt middenin de natuur, wat precies laat zien wat jij voelt of nodig hebtZo dacht ik tijdens een wandeling midden op de Hardangervidda in Noorwegen aan een warm knapperend vuurtje en hoe fijn het zou zijn om daar dicht bij te zitten. En geloof het of niet, ik vond een zak vol blokken hout. In the middle of nowhere, een zak met hout. Een een kilometer verder ook nog een stapel aanmaakhoutjes. Ok, daarna ging het de hele nacht regenen. Uiteindelijk hadden we een geweldig ochtendvuur waar we alles konden laten drogen en waar we onszelf konden opwarmen. Wat een tof begin van een nieuwe dag! 

Positief effect op je lijf

En het positieve effect van wandelen en zwerven op je lijf is wat ons blijft verbazen. Spanning verdwijnt, je kunt meer aan dan je vooraf dacht, je gaat beter luisteren naar je lijf, kunt grenzen beter voelen. Komt makkelijker in contact met de gevoelens in je lijf.

Als je gaat wandelen dan worden beide hersenhelften gestimuleerd. Hierdoor kom je makkelijker in contact met je intuïtie en met je gevoel. Het is niet voor niets dat grote schrijvers vaak beweren dat creativiteit weer gaat stromen door het wandelen. “Me dunkt dat op het moment dat mijn benen beginnen te bewegen, mijn gedachten beginnen te stromen” – Henry David Thoreau. Of: “Elke wandeling in de natuur levert meer op dan we zoeken”. – John Muir. 

Dat zwerven in de natuur goed voor je is, is niet nieuw. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de natuur, of alleen al beelden van de natuur goed zijn voor onze psychische gezondheid. En toch gaan we al met al nog best weinig ECHT naar buiten. Zeg eens eerlijk, wanneer heb jij voor het laatste een dag buiten rondgezworven in de natuur?

Voor veel mensen is de natuur een vanzelfsprekend iets geworden. Het is er wel, we zouden er heen kunnen gaan. En soms maken we ook weleens een wandelingetje. Dus we gaan er even in en er snel weer uit. Wat we vergeten lijken te zijn is dat wij ook uit die natuur komen. Dat er een tijd was dat we met de natuur leefden, in plaats van er eventjes in te dippen. 

Dichterbij onszelf komen 

Door langere tijd in de natuur door te brengen komen we dichterbij onszelf. Je kunt zeggen dat je geen tijd hebt om een dag door de natuur te dwalen. Maar juist als je denkt dat je geen tijd hebt is het een heel goed idee om dit juist wel te doen. Hoe meer stress, hoe langer naar buiten. 

Je komt altijd meer ontspannen uit het bos dan dat je er in ging. Altijd blijer en vrolijker, opener, opgefrist en helder. En juist dat is wat we nodig hebben als we stress ervaren. Beter nog is om je een week of langer onder te dompelen in de natuur. Dan merk je nog meer effect. En dat is echt bijzonder fijn! Omdat je door het zijn in de natuur ook thuiskomt bij jezelf. En dat is een verdomd fijne plek om te zijn. 

Door rond te kijken en te zwerven in de natuur kunnen we leren dat we echt niet zo hoeven rennen en vliegen. De seizoenen komen en gaan of je nu rustig aan doet of dat je je haast en piekert. Door de natuur te gebruiken als spiegel zien we meer van onszelf. Kunnen we helder krijgen wat er verborgen is. Kunnen we stil zijn en voelen. Door het zijn in de natuur en het verbinden met de natuur kan jij je beter verbinden met jezelf. En vanuit daar weer de wereld in gaan. Als je dat regelmatig gaat doen dan ontdek je dat er iets er gebeurt in je leven. Vanuit onze ervaring kunnen we zeggen dat je andere keuzes gaan maken. Kies voor een manier van leven waar jij blij van wordt!  

Dus hup, mee naar buiten! 

Ga lekker zelf zwerven, schrijf je in voor onze zwerfinspiratie en ga mee  met onze zwerftochten. Dichtbij of ver weg. Verbonden met jezelf en andere mensen die dit ook willen. Wandelen, spelen, lachen, delen, ontdekken en zwerven in de natuur.  

Je bent van harte welkom om dit samen met ons te doen! 

Zwerfdagen 
– 13 november 2019
– 11 december 2019
– 8 januari 2020
– 12 februari 2020 

Bij het boeken van je EERSTE ZWERFDAG krijg je met de kortingscode WELKOM1 €20,00 welkomstkorting! 

Zwerfjaar
Start zaterdag 11 januari 2020 

In 2020 kun je mee op zwerfreizen naar: Ierland, Noorwegen en Ecuador. Alle info vind je HIER.

 

Verbonden en helder door te zwerven in de natuur.

Zwerfpost ontvangen?

WhatsApp chat
Zwerfkracht - Katrien en Ronald

Zwerfpost ontvangen?

 

VERBONDEN door te zwerven in de NATUUR. ZWERFKRACHT brengt je RUST en HELDERHEID.

VERBINDING met JEZELF, met de NATUUR, met ALLES om je heen.

Dank voor je aanmelding!

Pin It on Pinterest

Share This