Levensgeluk vinden door te ‘zijn’ in de natuur.

Vorige week was ik bij de boekpresentatie van ‘Terug naar Rottumerplaat’. Geschreven door vriendin Nicolette Branderhorst en haar man Aaldrik Pot, naar aanleiding van hun verblijf van vier maanden als vogelwachters op Rottumerplaat. Tijdens de presentatie vertelde Nicolette dat ze het moeilijk vond om weer terug te zijn in de bewoonde wereld: “Er zijn zoveel mensen overal”. En over het geluk dat ze had ervaren op het geïsoleerde eiland, alleen, en samen, in de natuur. 

Dit gevoel is voor mij zo herkenbaar.

‘Zijn’ in de natuur bezorgt me een groot geluksgevoel. Ik kan dit het beste omschrijven als thuiskomen bij mezelf. Levensgeluk. Door in de natuur aanwezig te zijn, door verbonden te zijn met de natuur, voel ik me beter verbonden met mezelf en met de mensen om me heen. Deze verbinding voelen, en dit moment delen, daar zit een groot geluksgevoel. En dit is precies wat we met Zwerfkracht willen doen en wat we willen delen. De natuur, dat zijn we zelf. 

Je hoeft niet veel te doen. 

Eigenlijk hoef je alleen maar, met je volledige aandacht, aanwezig zijn in de natuur. Zonder poespas of geforceerde toestanden. Jazeker, het kan helpen om mindfulness-technieken toe te passen, door je bijvoorbeeld te focussen op je zintuigen of op je ademhaling,  maar als je lang genoeg in de natuur bent is dit niet nodig. Je lichaam en je geest komen dan vanzelf tot rust. Mindfulness-technieken zetten we vaak in om de eindeloze gedachtestromen te doorbreken. Je kunt hierdoor sneller volledig in de natuur aanwezig zijn. En dat is fijn. Maar, zoals wij merkten tijdens onze wandeltocht door Noorwegen, met een kind van negen, is het absoluut niet nodig om meditatief op een rots te gaan zitten. 

Lopen lost alles op.

Zwerven, dwalen, wraps met smeerkaas eten, zoeken naar een plek om te bivakkeren, hout sprokkelen, tent opzetten, vuur maken, jezelf wassen in koude bergmeren, moe zijn, koud zijn, warm zijn, fit zijn, terug naar de basale levensbehoeften met de woeste natuur als levendig decor. Gewoon lopen. Verblijven. Buiten spelen. Dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt om thuis te zijn in de natuur. Thuis zijn in en bij jezelf.

Door me op deze manier in de natuur te bewegen, zonder ontspanning af te dwingen, lijkt het alsof ik boven het leven van alledag kan uitstijgen. Ik voel dan direct meer ruimte in mijn lijf. Ruimte voor mijn ademhaling en ruimte in mijn hoofd. Alsof de wind gaat liggen, de golven verdwijnen en het omgewoelde zand naar de bodem zakt. Er ontstaat ruimte voor kinderlijke verwondering. Verwondering tijdens het kijken naar dieren, planten, stenen, bij het voelen van de warmte van het zonlicht op mijn huid. Kijken met met de blik van een kind, ontvankelijk en open. 

Door deze open blik kan je de natuur zien als een spiegel van en voor jezelf.  

Wat zie je, en wat doet dit alles met je? Hier is veel symboliek te vinden. Het vinden en opruimen van afval bijvoorbeeld of de modderpoel waar je doorheen moet lopen. Maar ook die prachtige knop die op ontpoppen staat of de prachtige en sterke zomereik, de man in de verte, die op je vader lijkt of het spannende bruggetje dat je oversteekt. Wat valt je op? Wat zegt het je? En wat doet het met jou?  

Vertraagd aanwezig zijn in de natuur werkt inspirerend en leidt tot nieuwe inzichten. Inzichten waar je, weer thuis, in het dagelijkse leven, van alles mee kunt doen. Hetzelfde plaatje op een andere manier begrijpen.

Weet dat de natuur er is, dat je natuur bent, maar dat je de verbinding soms minder goed kunt voelen. Je hoeft jezelf dan alleen maar te herinneren dat natuur de plek is waar je thuis bent. Mensen, planten, dieren en elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga naar buiten,  zwerf, ervaar de helende kracht van de natuur! 

Als je het lastig vindt om dit alleen te doen dan kan je natuurlijk met ons mee. Bovendien is samen ‘zijn’ in de natuur, in plaats van alleen, heel erg tof. Bewust verbonden zijn met elkaar en alles om je heen is een bijzondere ervaring die ik iedereen van harte kan aanbevelen.  

In januari 2020 start er een nieuw Zwerfjaar. 

We gaan dan 8 dagen met een kleine groep op pad. Een groep waarmee we diep verbonden willen zijn en bewust willen leven met het ritme van de seizoenen. Waar we dat allemaal gaan doen is nog een verassing. In ieder geval op verschillende plekken in Nederland.

Durf jij jezelf te voelen en je over te geven aan een mooi avontuur in 2020?   

Aanmelden kan via www.zwerfkracht.nl/zwerfjaar of neem contact met ons op als je vragen hebt! 

 

Verbonden en helder door te zwerven in de natuur.

Zwerfpost ontvangen?

WhatsApp chat
Zwerfkracht - Katrien en Ronald

Zwerfpost ontvangen?

 

VERBONDEN door te zwerven in de NATUUR. ZWERFKRACHT brengt je RUST en HELDERHEID.

VERBINDING met JEZELF, met de NATUUR, met ALLES om je heen.

Dank voor je aanmelding!

Pin It on Pinterest

Share This